- glavna strana - home - biografija - aktuelno - knjizevni klub Mika Antic - foto galerija - kontakt -
           
   

ODRŽANA DEVETA PO REDU "NOĆ BOEMA"

I ove godine Inđija je u svoje skromne, a gostoljubive skute prigrlila pjesnike boeme. U okviru tradicionalne, međunarodne manifestacije “Noć boema”, 12.marta 2011. u Inđiju su pristigla 74 pjesnika iz desetak zemalja. U ovdašnjem Kulturnom centru, autori su kazivali stihove posvećene boemiji, vinu, ljubavi i ženama, a koji su štampani u Zborniku, koji je publikovan ovom prigodom. Inđijski susreti se tradicionalno održavaju u vrijeme kada se obilježavaju obljetnice rođenja velikog pjesnika i jednog od posljednjih autentičnih boema, rođenog u okolini Inđije, Miroslava Mike Antića. Ova, više nego uspješna priredba poeziji u čast, poklopila se i sa 120-godišnjicom rođenja izuzetnog pjesnika i boema gospodina Tina Ujevića.
Poslije oficijalnog dijela, pjesnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Srbije, Švajcarkse, Holandije, Njemačke, pozvani su od strane agilnih, širokogrudih i srdačnih domaćina iz inđijskog Književnog kluba, koji nosi baš Mikino ime, na zajedničko druženje, uz sremske tamburaše i vino, i odužili svoje drugovanje  do duboko u noć.
Valja napomenuti da je na ovoj festi lijepe pisane riječi, značajan pečat dalo Hrvatsko književno društvo, prisustvom nekolicine svojih članova, na čelu sa poetskim bardom, gospodinom Valeriom Orlićem. Brojni su bili i gosti iz Dervente, Subotice i Beograda.
Po kazivanju pjesnika, aforističara i prozaiste g-dina Zlatomira Borovnice, koji već godinama ulaže sav svoj entuzijazam i znanje u izuzetnu organizaciju Boemske noći, sljedeća prilika za okupljanje u Inđiji i dobro pjesničko druđenje, biće jesenas u okviru najmasovnijeg književnog festivala na Balkanu, “Garavog sokaka”.

 
 - poezija/proza - aforizmi
- knjige za decu
- priznanja/kritika/stampa


   
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

MEĐUNARODNI SUSRET PESNIKA "NOĆ BOEMA"
(reportaža sa sajta Srpskadijaspora.com)


Prošlog vikenda, u subotu, 12. marta održana je tradicionalna "Noć boema" u Indjiji, koju je organizovao Književni klub "Miroslav Mika Antić", na kome je učestvovalo 74 pesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Holandije, Nemačke i Švajcarske.

Inicijator i glavni organizator ovog medjunarodnog pesničkog susreta je bio gospodin Zlatomir Borovnica, književnik i predsednik pomenutog Kluba, jer se ovakvi susreti održavaju svake godine povodom rodjendanapesnika-boema Miroslava Mike Antića, rodom iz okoline Indjije, koji je davno preminuo u ranijim godinama svoga života.

 
   
   
   
   
   
   
   
   
           
   
 
     
  Prisutni pesnici pomenutih država iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Banja Luke, Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Berana i drugih gradova čitali su svoje stihove o boemstvu, vinu, ljubavi sa ženama u velikoj sali Kulturnog centra Indjije, čije su pesme štampane u Zborniku, posvećene umrlom boemu Miroslavu Miki Antiću. Posle dužeg vremena čitanja svojih pesama, pesnici su proveli u posebnoj velikoj sali uz pesmu, muziku i bogatu trpezu dalji tok noćnog medjusobnog druženja i upoznavanja koje je trajalo do kasno u noć. Medju pesnicima je bio i jedan veći broj dijaspore: Marija Radivojević, Radovan Lepanović, Ivan Korponai iz Nemačke, Safeta Osmičić iz Holandije, Milisav Djurić, Sava Gajić-Ivić, Milivan Bres, Bogica Jevtić i Ivana Prlina iz Švajcarske, Željko Perović iz Slovenije i drugi.Organizacija ovog pesničkog susreta je bila na veoma zavidnoj visini, zašto je najviše i najduže vreme uložio svoj rad Zlatomir Borovnica, svesrdno potpomognut sa njegovom suprugom Mitrom i ostalim članovima uprave Kluba. (Z.Begovic)    
     
     
     
     
     
   

MEĐUNARODNI SUSRET PESNIKA "NOĆ BOEMA"

DRAGI ZLATOMIRE I MITRA,

ISKRENE ČESTITKE I VELIKO HVALA ŠTO SAM SE OPET OSJEĆALA SRETNO I ZADOVOLJNO NA OVOM PREDIVNOM SUSRETU.DRAGA LICA, OSMJESI , POEZIJA, PJESMA I PLES.
ŽIVJELI SU SATIMA U INĐIJI MIKINOJ,VAŠOJ I NAŠOJ.OTVORILI STE SVOJA
SRCA,RAŠIRILI RUKE,A TOPLI POLJUPCI ČULI SU SE NA SVE STRANE.HVALA I
DO SUSRETA NA JESEN,OSTAJTE NAM VESELI!!
POZDRAV IZ ZAGREBA OD JOVANKE SA PORODICOM

   
 


Hvala ti na domaćinstvu - bilo je odlično i divno - upoznao  sam mnoge divne ljude –
Valerio Orlic

Verujem da ste se divno proveli. Na mene je ostavilo dubok utisak i ono dva sata koje sam mogao biti u Indjiji. Zbog obaveza sam morao ranije da se vratim. Nadam se da ću sledećom prilikom imati više slobodnog vremena. Pozdrav za Vas i sve boeme
Milan Živanović

Gospodine Zlatomire,
I ova, kao i sve predthodne pesničke manifestacije koje organizuje književni klub " Miroslav Mika Antić" iz Indjije, a čiji ste Vi predsednik i glavni nosilac svega (ili bar većine poslova), bila je ODLIČNA.
Neka ste nam živi i zdravi a i svi mi sa Vama, pa da se ovakva druženja održavaju još dugo, dugo.Pozdrav iz Čačka, Rada Paunović

Hvala prijatelju, kako ste mi vi, šta ima novo, još sam pod utiscima boema. Lijepo je bilo. Nikako nam se neda da boravimo duže, ali tako je to.
Pozdrav i od Marice, volimo vas ! Savko Pecic

   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
   
Dragi moj Zlatomire!

Stigao sam kući odmorio se i sređujem predivne utiske iz Inđije. Hvala za sve što za nas činiš. Kako vidim na kompjuteru, moje mišljenje dijele i drugi učesnici.
Knige , koje sam preuzeo, uručio sam: Duški Bojić- Garavi sokak iz 2010., a g-đa Gordana se ne javlja na mobitel, pa sam joj poslao meil i ostavio telefon i e-mail da se javi. Marijanu sam takođe uručio knjige i on će ti se lično zahvaliti čim sljedeći put se vidimo, jer u tom času nije imao dovoljno kredita na mobitelu.
Još jednom veliko hvala za sve i radujem se ponovnom susretu!

Tvoj drug Slobodan Boco Bajić
   
   

Šta reći za devetu po redu "Noć boema", a da već nisu izrazili moje predivne kolege pjesnici i poetese?
Dva puta nas Zlatomir godišnje okupi u Indjiji, jednom za "Garavi sokak", najmasovniji i najkvalitetniji pjesnički skup na Balkanu, a drugi put za boemsko drugovanje. Sasvim dovoljno, da do sljedećeg susretanja živimo nadahnuti prelijepim druženjem, izuzetnim gostoprimstvom i pod utiskom izuzetne organizacije.
Energija, naravno pozitivna i pjesnički senzibilitet koji međusobno razmjenimo, tim prilikama, rezultiraju svakako novim kreativnim momentim kod svakog od nas ponaosob, jednom rječju, susretanja u Indjiji su i vrlo inspirativna. Ovaj put sam pod posebnim utiskom jer je medju nama bilo više od pola dama, poetesa, što u meni mijenja pogrešnu predstavu o tome da su boemi i ljudi koji su im slični, uglavnom muškarci. Te im ovom prilikom "skidam šešir" i zahvaljujem što nam uljepšaše druženje.

Majo Danilović

   
       
               
       
  - glavna strana - home - biografija - aktuelno - knjizevni klub Mika Antic - foto galerija - kontakt - poezija/proza - aforizmi - knjige za decu - priznanja/kritika/stampa -
  - produced by Majo Danilovic -