- glavna strana - home - biografija - aktuelno - knjizevni klub Mika Antic - foto galerija - kontakt -
           
     

Prvi susret pesnika “Garavi sokak” održan je 1989. odmah po zvaničnom početku rada kluba. Ime je dobio po poznatom delu Miroslava Mike Antića nastalom u selu Čortanovci na obali Dunava na teritoriji opštine Inđija gde je Miroslav rado provodio dane.

Smotra je počela skromno, na početku je imala republički karakter.
Sastojala se iz javnog konkursa za učešće u Zborniku, koji se štampao za svaki od susreta ponaosob, od pesama, koje su selektovali književni autoriteti. Potom je od učesnika u Zborniku pravljen uži izbor pesnika koji su pozivani na susrete, e tradicionalno održavane s jeseni.

Ubrzo su na konkurs počeli da šalju radove i pesnici iz dijaspore, a potom su se uključili i stvaraoci iz svih bivših jugoslovenskih republika.

2000. godine, manifestacija je počela da dobija na brojnosti autora koi su konkurisali za svoje mesto u zborniku.

Od 2003. godine, manifestacija je i zvanično postala međunarodna, što je još više doprinelo njenoj afirmaciji među stvaraocima u zemlji tako i van nje, pa je iz godine u godinu dobijala na masovnosti autora iz sveta.

 
 - poezija/proza - aforizmi
- knjige za decu
- priznanja/kritika/stampa   
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

Do sada je u kontinuitetu održano dvadeset susreta.

Od 1989. godine zaključno sa 2009. godinom, za svoje mesto u zborniku “Garavi sokak” konkurisalo je oko 3000 autora iz tridesetak država uključujući i Srbiju.
U zbornicima kojih je do sada objavljeno ukupno dvadeset, svoje mesto je našlo približno oko 1300 autora sa isto toliko pesama.
Samo na poslednji konkurs 2009. godine, prijavilo se 811 autora iz 19 država koji su poslali 2433 pesme, što je do sada najveći broj.

Može se slobodno reći da susret pesnika “Garavi sokak”, kojeg organizuje književni klub “Miroslav Mika Antić” iz Inđije, iz godine u godinu postaje sve zanimljiviji pesnicima širom sveta kao i da je trenutno jedna od najvećih i najznačajnijih manifestacija kod nas.

Međunarodni susreti pesnika “Garavi sokak” su svesrdno podržani od strane opštine Inđija, koja sve više u njima prepoznaje značaj na uspostavljanju i širenju kulturnih veza, kao i na ukupnoj afirmaciji sredine u kojoj deluje “Mika Antić".

 
   
   
   
   
   
   
   
           
           
   
 
     
           
 

Na ovim susretima redovno, kvalitetno i masovno, participiraju i pesnici članovi Saveza slepih, stvaraoci iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije iz zemalja slovenskog govornog područja te pesnici iz rasejanja iz gotovo svih zemalja Zapadne Evrope, Australije, Kanade i Sjedinjenih država.

   
     
     
     
     
 

“... Inđijski “Garavi sokak”široka je nepregledna avenija pesnika iz celog sveta... Dosta je i mladih pesnika od kojih neki svoje radove šalju na adresu ovog kluba i tako započinju svoj pesnički put. Sve to pokazuje da poezija ne poznaje nikakve granice i da joj je cilj da zbliži ljude ma gde živeli i radili, da im otvori nove vidike i postane izvor nadahnuća za bogatije i kvalitetnije stvaralaštvo”, kaže profesor književnosti, književnik Nenad Radoš, čovek koji je neraskidivo vezan sa Književnim klubom ”Mika Antić”, i koji je davao i daje vidan doprinos afirmaciji “Garavog sokaka, kao značajne kulturne priredbe.
Vrlo često kao urednik ili recenzent Zbornika susreta.

Svakako da iza ovako uspešne geneze i popularnosti Susreta stoji prvi čovek Kluba, Zlatomir Borovnica, uz svesrdnu pomoć člana kluba Nikice Banića i drugih.

Ne treba napominjati da svi ovi susreti proteknu uz dužan pijetet i omaž pesniku Miki Antiću, uz učešće poznatih umetnika, koji kazuju Mikine pesme, a često i uz učešće članova Mikine porodice.

Svaki od susreta, posle kazivanja pesama u Kulturnom centru, već po tradiciji se završi u Klubu penzionera, gde se uz tamburice, obilno posluženje, pesmu i igru, nastavlja pesničko druženje.

Na kraju da zaključimo, po rečima učesnika ove emotivne manifestacije, “Garavi sokak" je po nivou organizovanosti, masovnosti učesnika, po kvalitetu poezije koja se svrstava u zbornik, kao i po domaćinskom toplom prijemu učesnika, uzdigla kao najbolja u Srbiji.

   
     
     
     
     
     
     
     
           
         
     
     
     
     
     
     
     
           
   

“Ono što treba istaći to je broj pesnika koji su se odazvali i učestvovali na ovom konkursu, pesnici su zastupljeni u jednoj zajedničkoj knjizi, u jednom zajedničkom delu koje je posvećeno lepoj reči – poeziji...Zbornik tematski obuhvata razne sadržaje, od ljubavne do poezijekoja je posvećena, prirodi i domovini – Mirjana Sokolović, pesnikinja iz Stare Pazove.

   
       
       
       
   

“Oduševljena sam, ovoliko divnih misli, ovoliko pozitivne energije, ovoliko divnih ljudi iz sveta, to samo umeju pesnici i Književni klub “Mika Antić”
– Julka Erceg, pesnikinja iz Doboja.

   
       
       
   

“Svi mi koji dolazimo u Inđiju, koji učestvujemo, jedva čekamo i ovaj dan, da dođemo i budemo u društvu lepih misli i pisane lepe reči i uvek se lepo osećam
– Dragica Kojić, pesnikinja iz Beograda.

   
           
           
     

“Ove godine je manifestacija zrelija jer ima pesnika sa više različitih destinacija, naročito iz sveta, tako da osećamo duh nezaborava reči koje gaje naši pesnici u rasejanju. To je veliko dobro za književnost jer narod koji ima istoriju mora da neguje jezik. Inđija, polako ali sigurno uzima primat velikih književnih manifestacija – Dušan Živančević, pesnik iz Zemuna.

     
       
       
       
   

“ U Inđiju dolazim punog srca, a odlazim još punijeg, srećem nove ljude, rađaju se nova poznanstva – Ljubinka Tošić, pesnikinja iz Užica.

   
       
   

“Gospodin Borovnica je poslednji entuzijasta koji okuplja nas pesnike da u “njegovom toplom domu” budemo predstavljeni i ovako veličanstveno viđeni
– Cvijeta Zekić Jurišević, pesnikinja iz Beograda.

   
       
       
 
       
 
 
 
  - glavna strana - home - biografija - aktuelno - knjizevni klub Mika Antic - foto galerija - kontakt - poezija/proza - aforizmi - knjige za decu - priznanja/kritika/stampa -
  - produced by Majo Danilovic -