- glavna strana - home - biografija - knjizevni klub Miroslav Mika Antic - Garavi sokak - foto galerija - kontakt -
         
 

 

"GARAVI SOKAK"NA POLJSKIM PORTALIMA

Na mnogim knjizevnim web portalima u Poljskoj objavljena je informacija o prošlom Medjunarodnom pesničkom okupljanju u Indjiji, "Garavom sokaku". Prenosimo tekst izvorno na poljskom jeziku

GARAVI SOKAK
Nakładem serbskiego Wydawnictwa "Mala Knjiga" ukazała się Antologia „Garavi Sokak” 2011, będąca pokłosiem Dwudziestegodrugiego Międzynarodowego Spotkania Poetów, Inđija, Serbia 2011.

Na łamach Antologii opublikowano w języku serbskim teksty ponad 350 poetów z całego świata (najwięcej z Europy i Australii).

Na stronie 289 Antologii znajduje się wiersz p.t. „Jaźń” autorstwa Olgi Lalić-Krowickiej, która przetłumaczyła też dla potrzeb Antologii teksty ośmiu innych polskich poetów (Maksymiliana Kozłowskiego, Krzysztofa Kokota, Reginy Nachacz, Wandy Nowik-Pali, Krzysztofa Rębowskiego, Katarzyny Sawczuk, Wiesławy Siemaszko i Juraty Bogny Serafińskiej).

Tytuł „Garavi Sokak” znaczy dosłownie ciemny /okopcony/ zaułek i jest to tytuł wiersza poety Miroslava Mika Anticia. „Garavi Sokak” to jednocześnie nazwa klubu literackiego który organizuje coroczne międzynarodowe spotkania poetów.
„Garavi Sokak” wstęp do antologii Nikica Banic, redaktor Nenad Radoš, przewodniczący klubu Literackiego im Miroslava Mika Anticia - Zlatomir Borovnica, projekt okcadki Majo Danilovic, druk „Mala knjiga”, Novi Sad, Serbia.


Jurata Bogna Serafińska

 

 - poezija/proza - aforizmi
- knjige za decu
- priznanja/kritika/stampa   
     
     
     
     
     
 
      ОБАВЕШТЕЊЕ
 Обавештавамо све заинтересоване песнике, да кнјижевни клуб „МИРОСЛАВ МИКА АНТИЋ“ из Инђије и 2012. године организује традиционални сусрет песника боема под називом „НОЋ БОЕМА“. Манифестација ће се одржати у суботу 10. марта 2012. године а поводом рођендана једног од великана српске књижевности Мирослава Мике Антића.
УСЛОВИ УЧЕШЋА СУ:
Од 15. октобра до 1. новембра 2011. (или до попуне места) од 70 учесника што може бити и раније, примамо пријаве заинтересованих. Пријава се може извршити на један од бројева телефона:
+381/22-551-347; +381/63-1055-199; +381/64-617-1354
Или на I-маил:
konkurs@zlatomirborovnica.com.
Од 1. новембра до 30. новембра 2011. примамо песме и уплате заинтересованих.
Пријављени треба да пошаљу најмање 6 песама и то искључиво љубавне,боемске и песме о пићу, у једном примерку и уплату од 2.000.00 динара, по особи (две хиљаде) динара.
У зборнику под називом „НОЋ БОЕМА“ сваки учесник ће бити заступљен са 3 песме, дужине до 24 реда са искључиво наведеним жанровима.
ИСПОД СВАКЕ ПЕСМЕ ОБАВЕЗНО НАВЕСТИ:
ПУНО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ, ТАЧНУ АДРЕСУ, БРОЈЕВЕ ТЕЛЕФОНА И И-МАИЛ АДРЕСУ.
За вашу уплату добијате:
Три зборника „НОЋ БОЕМА“,
Вечеру и пиће уз музику.
Пријављени своје песме могу слати на адресу:
ЗЛАТОМИР БОРОВНИЦА,
УЛИЦА КНЕЗА ЛАЗАРА 14/25
22320 ИНЂИЈА (СРБИЈА)
Или на напред наведену и-маил адресу.
У Инђији, 12.10.2011.
ПРЕДСЕДНИК:
ЗЛАТОМИР БОРОВНИЦА
     
     

INĐIJA – PRESTONICA LEPIH REČI

Prošle subote, 17. septembra, Inđija, mali grad, ali velikog srca, prihvatio je u svoja sremska nedra pesnike gotovo sa svake tačke zemljine kugle. Okupili se tu poslenici lepe reči i ambasadori mira i prijateljovanja u okviru manifestacije “Garavi sokak” po 22. put, kako bi proneli svoj reč, videli se i drugovali. Njih oko 70, zajedno sa gostima i ljubiteljima poezije, u Kulturnom centru Inđije napravili su izuzetnu priredbu, za čiju uspešnu organizaciju idu sve pohvale na račun KK “Miroslav Mika Antić” i njihovog agilnog predsednika Zlatomira Borovnice.
Po tradiciji, druženje se preselilo u Dom penzionera, u nešto opuštenijoj i veselijoj atmosferi, kakvu baš pesnici, ljudi istančanog senzibiliteta mogu da prirede.
Poseban pečat čitavom susretu, kao i uvek dali su pisci iz dijaspore, iz Australije, Švajcarske, kanade, Nemačke, Austrije, kao i brojni inostrani gosti,  iz Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.
Ovim povodom, publikovan je i Zbornik “Garavi sokak” koji je sabrao pesme 361 pesnika, od ukupno 792 prijavljena na raspisani konkurs. Radove za ovu obimnu i lepu knjigu odabrali su profesor Nenad Radoš, književnik, koji je ujedno i urednik izdanja, Nikica Banić i Jovan Bodrožić. Veoma nadahnuto, knjigu je dizajnirao Majo Danilović.

Opšti je utisak učesnika, kao i književne javnosti da se radi o veoma uspješnom skupu, kako po masovnosti odziva pesnika, tako i po kvalitetu prispelih radova.

     
     

"GARAVI SOKAK" - 17. septembra 2011.

17.septembra 2011. Inđija i Književni klub “Miroslav Mika Antić”
biće domaćini 22. Međunarodnog susreta pesnika,
koji se tradicionalno održavaju pod nazivom “Garavi sokak”.
Okupiće se u ovom sremskom gradu preko 70 pesnika
iz Srbije, sa prostora bivše Jugoslavije
te znatan broj njih iz dijaspore.
Tom priliko biće publikovan i Zbornik pesama
selektovanih sa Konkursa
koji je raspisan u povodu ovog značajnog susreta .

   
     

"TRI DRUGARA"

U izdanju slovenačke Založba knjiga IK Stehanja Vas,
a uz predani trud Ivana Korponaia,
pojavila se knjiga TRI DRUGARA,
koja sadrži radove tri autora-tri dobra drugara:
Zlatomira Borovnice iz Indjije, Ivana Korponaia iz Subotice
i Maja Danilovića iz Beograda.
Ideja o zajedničkoj knjizi nastala je
na prošlogodišnjem "Garavom sokaku",
a pojaviće se i distribuirati
prilikom ovogodišnjeg okupljanja pjesnika u Inđiji.

   
      "KRALJ MRAČNE ŠUME"

Upravo je publikovana nova knjiga Zlatomira Borovnice
“Kralj mračne šume”.
U izdanju matičnog književnog kluba “Miroslav Mika Antić” iz Inđije
knjiga sadrži dvanaest bajkovitih i drugih priča,
među kojima i "Kralj mračne šume",
po kojoj je knjiga naslovljena.
Ilustraciju knjige je uradio Nikola Vasić,
a nadahnutu recenziju je dao Nikica Banić,
sve pod uredništvom Nenada Radoša.

   
         
     

USKORO IZLAZI NOVA KNJIGA

Zlatomir Borovnica je dovršio rad na svojoj novoj knjizi, sedamnaestoj po redu.

Radi se o knjizi bajkovitih i drugih priča pod nazivom "KRALJ MRAČNE ŠUME”.

Njen izlazak iz štampe, očekuje se u proleće 2010. godine.

     
     

JOŠ JEDNA NOVA KNJIGA

U fazi pripreme za štampu je još jedna Zlatomirova knjiga.
Ovaj put se radi o satirično-alegoričnoj poeziji i aforizmima.
Knjiga će se zvati "SUROVI CAR".
U njoj autor na sebi svojstven, duhovit način, sa značajnom dozom gorčine,
opservira aktuelna društvena dešavanja.

     
     

PRIPREME ZA MANIFESTACIJU “NOĆ BOEMA”

     
             
      U toku je priprema osmih po redu Susreta pesnika boema, pod nazivom “NOĆ BOEMA”, koji će se održati u Inđiji, 13.marta 2010. godine, po ustaljenoj tradiciji, u znak spomena na dan rođenja velikog pesnika boema, Miroslava Mike Antića.

U toku je izbor radova za Zbornik, koji će biti objavljen u povodu Susreta, kao i tekući organizacioni poslovi.

Očekuje se učešće 70 pesnika boema iz Srbije i inostranstva.
     
           
           
           
           
           
           
     
 
    ODRŽANA MANIFESTACIJA “NOĆ BOEMA”    
   

13.marta, uz prisustvo preko 70 pesnika iz Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i iz inostranstva, u Kulturnom centru Inđija održan je Susret pesnika, pod nazivom “NOĆ BOEMA”, u znak spomena na dan rođenja velikog pesnika boema, Miroslava Mike Antića.

Prisutni pesnici govorili su stihove iz pesama koje su za tu priliku sabrane u Zbornik pod nazivom "NOĆ BOEMA". Po tradiciji, na sceni su se menjali pesnici i sremski tamburaši, koji su ovom Susretu dali predivnu muzičku podlogu.

Druženje je nastavljeno u susednom Domu penzionera, uz bogato posluženje i muzički program, Uz pesmu, igru i razgovor trajao je do kasno u noć. ( ...OPŠIRNIJE... )

   
 
    "SUROVI CAR" IZAŠAO IZ ŠTAMPE    
    U izdanju Književnog kluba "Miroslav Mika Antić" iz Inđije i SKOR-a iz Beograda, izašla je iz štampe nova knjiga Zlatomira Borovnice. Pod naslovom "SUROVI CAR", Borovnica je sabrao satirične pesme i aforizme, nastale kao njegove opservacije o aktuelnim društvenim problemima, prevashodno o eknomskoj krizi i odnosu vladajućih struktura prema istoj.

U osvrtu na knjigu, gospodin Čedomir Čeda Šušnjević kaže: "...Želja mu je da reč pređe u glas. U jedna, a onda u druga, treća, naredna usta. To je najviše što on želi. Da se iz njih izgovaraju, da pređu u govor. A širenje reči, daće svoje. Želi satiričar da se izliju, da plave do grla, da otkriju ono iza zapete, da iščupaju ono iza uzvičnika, da ponese ono u had što se iza dvotačke nakupilo..."
   
 
    ODRŽANA MANIFESTACIJA “PEVAJ RAVNICO”    
    U organizaciji Književnog kluba Miroslav Mika Antić" iz Inđije 06.06.2010. u sali Kulturnog centra Inđija održan je Deseti susret dece pesnika pod nazivom "PEVAJ RAVNICO". U organizaciji Susreta, izuzetnu pomoć su pružile osnovne škole sa područja inđijske opštine. Na konkurs je pristiglo 218 pesama osnovaca u tri takmičarske uzrasne grupe. Pred prisutnim gostima i učesnicima, koji su ispunili salu Kulturnog centra, proglašeni su najbolji po kategorijama, koji su kao i svi ostali učesnici koji su ušli u Zbornik, upriličen u čast manifestacije, pročitali svoje pesme.
"Verujmo u bajke, jer imaju moć, verujmo u život, jer rat nosi noć", u PESMI O MIRU govore učenici 8/2 OŠ Jovan Popović, koji su je na časovimazajednički sročili.
Inače, ovogodišnje susrete karakteriše izuzetno visok nivo kvaliteta pesama pristiglih na konkurs, tako da žiri nije imao nimalo lak posao.
   
   

INĐIJA – PESNIČKA PRESTONICA

U subotu 18.septembra Inđija je domaćinski i nesebično prigrlila pesnike iz celog sveta.
U okviru Medjunarodnog susreta pesnika “Garavi Sokak”, koji se 21. put održava u organizaciji indjijskog Književnog kluba “Miroslav Mika Antić”, više od 70 pesnika, nadahnuto je  govorilo svoje stihove u Dvorani Kulturnog centra.
Druženje ovih pisaca, posebnog senzibiliteta nastavljano je potom do duboko u noć, uz sremske tamburaše i bogatu trpezu.
Bila je ovo prilika da se pesnici medju sobom upoznaju, druže, zbliže i razmene mišljenja i iskustva.
Ovom prigodom, priređen je i Zbornik pesama “Garavi sokak koji je sabrao radove 375 pesnika, selekcionisanih od 788 onih koji su se prijavili na konkurs.
Zastupljeni su autori sa tri kontinenta, Amerike, Australije i Evrope, iz 20-tak zemalja, zatim iz svih zemalja bivše Jugoslavije, pisci iz Srbije i mnogobrojni pisci iz rasejanja.
Time se manifestacija “Garavi sokak” još jednom potvrdila kao najkvalitetnija i najbolje organizovana, ne samo u Srbiji, nego i šire.
Pečat uspešnosti”Garavog sokaka” dao je kao i uobičajeno, gospodin Zlatomir Borovnica, istaknuti prozaista, pesnik i aforističar i predsednik Književnog kluba “MIroslav Mika Antić”, uz asistenciju supruge Mitre.
Manifestaciju su potpomogli opštinske strukture Inđije i Dvorana Kulturnog centra.

   
 
      DEVETI SUSRETI PESNIKA BOEMA NOĆ BOEMA 2011.

12. marta 2011. u Indjiji, održaće se deveti po redu susret pesnika boema
,
pod tradicionalnim nazivom NOĆ BOEMA.
U organizaciji KK "Mirodslav Mika Antić" iz Indjije,
na susretu će se okupiti 74 pesnika iz Srbije i inostranstva
. Prvi deo programa - predstavljanje Zbornika, koji povodom Noći boema izlazi iz štampe, obaviće se u sali Kulturnog centra Indjija, a boemsko druženje će potom biti nastavljeno u Domu penzionera, uz tamburaški orkestar i bogatu trpezu.
     
  - glavna strana - home - biografija - knjizevni klub Miroslav Mika Antic - Garavi sokak - foto galerija - kontakt - poezija/proza - aforizmi - knjige za decu - priznanja/kritika/stampa -
  - produced by Majo Danilovic -